Fra Kirke til Borg

  • Fra Kirke Til Borg Udskoling

En tur til Østerlars Rundkirke og middelaldercentret – levn og tolkning af middelalderens samfund i Danmark.

Turen starter ved Østerlars Rundkirke. Formidleren introducerer i kirkens betydning i middelalderens samfund, dens indflydelse på hverdagen, og fortæller om tro i Danmark før, under og efter middelalderen. Vi snakker om magtkampene mellem kirke og konge: Hvad betød de for Bornholm? Inde i rundkirken tager vi dens særpræg og de enkelte rums funktion under lup, og guiden tematiserer fortællingerne i kirkens velbevarede kalkmalerier, som vidner om religiøsiteten i middelalderens Danmark. Kalkmalerierne siger også meget om det samfund, de er skabt af, og drager således linjer til fortsættelsen af turen på middelaldercentret.

Herefter går vi sammen til middelaldercentret (ca. 15 min.). Her fortsætter turen igennem de rekonstruerede middelaldermiljøer, bl.a. landbobebyggelsen, vandmøllen og på stormandens gård bag palisaderne. I dialog med eleverne kommer vi omkring dagliglivet for høj og lav, om samfundets sammensætning, og om magtens værktøjer. Inden for stormandsgårdens palisader taler vi om angreb og forsvar: Hvorfor blev der bygget voldsteder i Danmark? Stormandens festsal er udsmykket med kalkmalerier i stil med dem vi så i kirken – men motiverne er anderledes. Eleverne får et indblik i menneskernes hverdag i middelalderen og et indtryk af hvordan politiske og sociale forhold kunne påvirke almindelige menneskers liv.

Turen slutter af med en times aktiviteter på middelaldercentret, hvor eleverne sammen med formidleren får mulighed for selv at engagere sig og afprøve deres færdigheder.

Praktiske oplysninger

Denne tur indeholder én times aktiviteter, som kan variere fra tur til tur - aktiviteterne kan f.eks. være middelalderlege, afprøvning af rustninger, bueskydning eller leg med metaldetektor.

Det anbefales efter turen at besøge udstillingen "Levende Billeder" som reflekterer over kalkmalerierne på stormandsgården, der stilistisk er orienteret i kalkmalerierne i Østerlars Kirke. Koblingen af de tre elementer lægger op til en diskussion om forholdet mellem levn, tolkning og rekonstruktion. Udstillingen har også et maleværksted. Et hæfte om kalkmalerierne på middelaldercentret kan downloades på middelaldercentrets hjemmeside.

Undervisningsmaterialer:

BMC-Undervisningsmateriale:
Undervisningsmateriale "Levende billeder":

Under "Undervisningsmaterialer i menuen til venstre finder I vores h
æfte "Levende Billeder" som er målrettet udskolingen og voksne.

På samme side findes også opgavearkene "Levende Billeder", som er målrettet mellemtrinet. De er opdelt i 5 tematiske grupper, men kan også kombineres efter egne ønsker. På samme side findes også introbog til middelaldercentret "Velkommen til middelalderen og til Bornholms Middelaldercenter".

Fakta

Udskoling KULTURHISTORIE

Målgruppe: 7.-9. klasse

Fag: Historie, Kristendomskundskab

Varighed:
3 timer inkl. 1 times aktiviteter. Gruppen er herefter velkommen til at fortsætte på egen hånd på middelaldercentret.

Ønskes forløbet udvidet, f.eks. med besøg på skolen før eller efter turen, kontakt da Bornholms Middelaldercenter og få en pris. 

Hvornår:
Bedst fra april til oktober, men muligt hele året rundt.

Bestilling af undervisning: tlf: +45 56 49 83 19 

Pris:
Pris: 80,- kr. pr. elev, 2 lærer gratis med i klasser med over 15 elever.

Prisen inkluderer entre til Østerlars Rundkirke, Bornholms Middelaldercenter og entre til Hammershusudstillingen.

Alle klasser får udleveret 1 eksemplar af "Velkommen til middelalderen" og "guide til Hammershus" ved indgangen eller af guiden.

Hvor:
Bornholms Middelaldercenter
Stangevej 1

Østerlars
3760 Gudhjem

Mail:info@bornholmsmiddelaldercenter.dk

Fælles Mål (2014)
Historie:
Efter 9. klassetrin

Kronologi og sammenhæng:
Kronologi, brud og kontinuitet
Det lokale, regionale og globale

Kristendomskundskab:
Efter 9. klassetrin
Bibelske fortællinger:
Fortælling og kultur

Kristendom:
Kristendommens historie
Kristne udtryk

Bestil tur
Bestil din tur direkte på Naturstyrelsens hjemmeside eller ring til Britt eller Mette på tlf. 56 49 83 19
Bestil tur