Stormen på Stormandsgården

  • Stormen Paa Stormandsgaarden Udskoling

Action i historietimen? Ja, tak!
Vi er i 1300-tallet. Borgerkrigslignende tilstande hersker i Danmark. En årle morgen er der uro på stormandsgården, folkene oppe på palisaden spejder ud over landskabet. Mellem træerne skimtes små lysglimt, er det solen, der glimter i en blankpudset hjelm?

Sammen med eleverne dramatiserer vi et fiktivt angreb på den befæstede stormandsgård på Bornholms Middelaldercenter. Perioden mellem Valdemar sejrs død i 1241 og Valdemar Atterdags magtovertagelse i 1340 var præget af stridigheder og kampe om tronen. I perioder herskede der borgerkrigslignende tilstande, og mange stormænd befæstede derfor deres hovedgårde mod omstrejfende røverbander, bondeoprør eller rivaliserende stormænd. Det er dette scenarie, vi befinder os i.

Gruppen deles i to hold, og figurerer hhv. angribere og forsvarere af stormandsgården. Ved hjælp af rollespil med forskellige rekvisitter gennemlever elever og lærere angrebet, og gruppen opdager, hvor vigtigt det er at samarbejde i en krisesituation. Fairness og teamwork er nogle helt essentielle færdigheder, som eleverne får styrket igennem processen.

Praktiske oplysninger

Da gruppen deles undervejs i forløbet, er det vigtigt at der er mindst 30 og maks. 60 deltagere. Forløbet er meget velegnet til to parallelklasser eller flere klasser fra samme skole i fællesskab.

Undervisningsmaterialer:

BMC-Undervisningsmateriale: 
Undersvisningsmateriale "Levende billeder":

Under "Undervisningsmaterialer i menuen til venstre finder I
vores hæfte "Levende Billeder" som er målrettet udskolingen og voksne.

På samme side findes også opgavearkene "Levende Billeder", som er målrettet mellemtrinet. De er opdelt i 5 tematiske grupper, men kan også kombineres efter egne ønsker. På samme side findes også introbog til middelaldercentret "Velkommen til middelalderen og til Bornholms Middelaldercenter".

Fakta

Udskoling KULTURHISTORIE 

Målgruppe: 7.-9. klasse

Fag: Historie

Varighed:
3 timer inkl. tid til at benytte Bornholms Middelaldercenters øvrige aktiviteter. Gruppen er herefter velkommen til at fortsætte på egen hånd på middelaldercentret indenfor åbningstiden.

Ønskes forløbet udvidet, f.eks. med besøg på skolen før eller efter turen, kontakt da Bornholms Middelaldercenter og få en pris. 

Hvornår:
Bedst fra april til oktober, men muligt hele året rundt.

Bestilling af undervisning: tlf: +45 56 49 83 19 

Pris:
Pris: 80,- kr. pr. elev, 2 lærer gratis med i klasser med over 15 elever.

Prisen inkluderer entre til Bornholms Middelaldercenter og til Hammershusudstillingen.

Alle klasser får udleveret 1 eksemplar af "Velkommen til middelalderen" og "guide til Hammershus" ved indgangen eller af guiden. 

Hvor:
Bornholms Middelaldercenter
Stangevej 1
Østerlars
3760 Gudhjem

Mail: info@bornholmsmiddelaldercenter.dk

Fælles Mål (2014)
Historie:
Efter 9. klassetrin

Kronologi og sammenhæng:
Kronologi, brud og kontinuitet
Det lokale, regionale og globale

Historiebrug:
Historiske scenarier
Historisk bevidsthed

Bestil tur
Bestil din tur direkte på Naturstyrelsens hjemmeside eller ring til Britt eller Mette på tlf. 56 49 83 19
Bestil tur