Fra kirke til borg

En tur til Østerlars Rundkirke og den befæstede stormandsgård på middelaldercentret

  • Fra Kirke til Borg

Klassetrin: Alle - tilpasses efter alder

Deltagerantal: Mellem 15 - 30 elever

Varighed: 3 timer

Mødested: Klokketårnet ved Østerlars Rundkirke

Turbeskrivelse:

En introduktion til kirkens indflydelse på middelalderens dagligliv. Turen forbinder to af øens største seværdigheder – Østerlars Rundkirke og Bornholms Middelaldercenter.

Vi starter ved Østerlars Rundkirke. Den imponerende kirkebygning vidner om at middelalderen ikke er længere væk, end at bygninger fra en svunden tid stadig tjener det formål som de blev bygget til, for mere end 800 år siden.

Her formidles omkring kirkens indflydelse på hverdagen, om tro både før og i middelalderen. Ude og inde i rundkirken tager vi dens særpræg og de enkelte rums funktion under lup, og ser også på kirkens smukke kalkmalerier, som fortæller gode historier om middelalderens samfund, som fortsætter på middelaldercenteret.

Vi går nu til middelaldercenteret (det tager ca. 15 min.)
Her starter anden halvdel af turen, hvor vi bevæger os rundt i de rekonstruerede middelaldermiljøer, bl.a. landbobebyggelsen, vandmøllen og på stormandens gård bag palisaderne.

I dialog med eleverne kommer vi omkring dagliglivet for høj og lav i middelalderen. Stormandens festsal er udsmykket med kalkmalerier i stil med dem vi så i kirken. Inden for stormandsgårdens palisader taler vi om magtkampe mellem kirke, stormænd og konger, angreb og forsvar – og indflydelsen på almindelige menneskers liv. Gennem turen får eleverne et indblik i menneskernes hverdag i middelalderen.

Turen slutter af med en times aktiviteter på middelaldercentret, hvor eleverne sammen med formidleren får mulighed for selv at engagere sig og afprøve deres færdigheder.

OBS: Denne tur indeholder én times aktiviteter, som kan variere fra tur til tur - aktiviteterne kan f.eks. være middelalderlege, afprøvning af rustninger, skrivning med fjerpen og blæk, bueskydning eller leg med metaldetektor.

Pris: 90,- kr. pr. elev, 2 lærer gratis med i klasser med over 15 elever.

Prisen inkluderer entre til Østerlars Rundkirke (momsfri). Prisen inkluderer også entre til Bornholms Middelaldercenter.
Alle klasser får udleveret 1 eksemplar af "Velkommen til middelalderen" og "guide til Hammershus" ved indgangen eller af guiden.

Praktiske oplysninger:
Det anbefales efter turen at besøge udstillingen ”Levende Billeder” som reflekterer over kalkmalerierne på stormandsgården, der stilistisk er orienteret i kalkmalerierne i Østerlars Kirke. Dette lægger op til en diskussion om forholdet mellem levn, tolkning og rekonstruktion. Udstillingen ”Levende Billeder” har også et maleværksted. Opgaveark for besøget på middelaldercentret og i særdeleshed kalkmalerierne kan downloades under "Undervisningsmaterialer".

Bestil tur
Bestil din tur direkte på Naturstyrelsens hjemmeside eller ring til Britt eller Mette på tlf. 56 49 83 19
Bestil tur
Trinmål for "Fra Kirke til Borg"